Friday 24 February 2012

Vliegveld Kunduz

Het vliegveld ligt er verlaten bij. Vandaag heel weinig activiteit. Ten eerste is het vrijdag, ten tweede laten we ons vandaag, om begrijpelijke redenen, maar niet te veel buiten de deur zien.
Het vliegveld ligt enkele honderden meters van onze PRT vandaag. Het is een cadeautje van de Russen.
Het luchthaven gebouwtje is een plaatje (alleen worden de ISAF collega's wat onrustig als je daar foto's maakt dus dat doen we maar niet). Het gebouwtje is van duidelijk Russische makelij en straalt een troosteloosheid uit die zelfs hier opmerkelijk is.
In de hal een winkeltje; Ali Basari genaamd in PRT kringen.


Maar het vliegveldje heeft ook een heel duistere rol gespeeld.
In november 2001 was Kunduz een van de laatste bolwerken van de Taliban. Krijgsheren als Daud Daud, Dostun en Atta rukten op naar Kunduz en omsingelden het stadje waarin duizenden Taliban en Al Qaida strijders gelegerd waren.
Naar goed Afghaans gebruik werd eerst, via de radio, onderhandeld over overgave. De Taliban wilde wel luisteren naar voorstellen maar de Al Qaida strijders, die al niet-Afghanen op weinig genade konden rekenen wilden strijden tot de dood.
Van de tijd die de onderhandelingen in beslag nam maakte Pakistan gebruik om (met instemming van de Amerikaanse regering) met nachtvluchten, op dit kleine vliegveld dat nog in handen van de Taliban was, een luchtbrug op te zetten en honderden - sommige zeggen duizenden - kopstukken van de Taliban, ISI de geheime dienst van Pakistan en waarschijnlijk ook van Al Qaida in veiligheid te brengen.
Deze geheime operatie wordt 'airlift of evil' genoemd. We zullen er wel nooit het fijne van te weten komen.
Daags na de airlift gaven de Taliban in Kunduz zich over.
Veel van de hier gevangengenomen Taliban waren enkele dagen later betrokken bij de opstand in het oude fort Qala-i-Jangi bij Mazar-i-Sharif dat als gevangenis werd gebruikt.
De krijgsheren beeindigden de opstand met een dagen lange slag waarbij vrijwel alle gevangen omkwamen. Dit incident bereikte de wereld pers en was overal op de TV te zien.
Een bizarre geschiedenis.

No comments:

Post a Comment