Sunday, 26 February 2012

Dameskleding


Nu ik iets geschreven heb over de herenkleding moet is natuurlijk ook iets zeggen over de dames.
Zoals we nu, door schade en schande, leren is Afghanistan een diep religieus, streng Islamitisch land. Hoewel Islam niet synoniem is aan gelijke rechten in alle opzichten voor mannen en vrouwen hebben sinds de negentiende eeuw Afghaanse heersers pogingen in het werk gesteld de beperkingen voor dames te versoepelen. Deze pogingen waren vaak niet succesvol en een aantal heersers kwam juist door sociale vernieuwings voorstellen in grote problemen. In de hoofdstad Kaboel werden vernieuwingen meestal wel geaccepteerd maar op het platteland was en is men veel behoudender.
Afghaanse koningen zoals Amanullah Khan (1919-1929) maar ook latere presidenten, zelfs van communistische huize, kwamen door het streven naar maatschappelijke hervormingen ten val.


Koning Amanullah en zijn vrouw in westerse kledij.

Afghanistan is nu meer bekend van de burqa dan van de mini rok. De burqa een lange soort van overjas, in een VN blauwe kleur, die het hele lichaam en zelfs het hoofd bedekt en over de gewone kleding wordt gedragen.
De burqa is niet nieuw in Afghanistan. In reisverslagen uit de tijd van de eerste Afghaans/Engelse oorlog (midden 19 eeuw) wordt de burqa al genoemd.
Vanaf de tijd van de burgeroorlog en Mujahideen regeringen (vanaf 1992) mochten dames alleen nog gesluierd in het openbaar verschijnen.Ten tijde van het taliban regime (1996-2001) mochten vrouwen alleen de straat op als zij zich in een burqa hadden gehuld.

In Kunduz zie je de meeste dames in burqa, in de hoofdstad Kaboel zie je ook veel dames zonder burqa (hoewel vrijwel alle dames een hoofddoek dragen.).
De Afghaanse dames zijn vaak heel charmant en kleurig gekleed maar zij delen dit alleen met hun directe omgeving/gezin.Soms zie je onder de burqa benen in jeans bewegen, soms benen in persische pofbroeken.


No comments:

Post a Comment