Tuesday, 14 February 2012

Bevrijdings dag

Vandaag is het bevrijdings dag in Afghanistan. Er wordt herdacht dat de Russen op 15 februari 1989 definitief het Afghaans grondgebied verlieten. Hoe je ook over de Russische bezetting van Afghanistan denken mag, op mij maakt het indruk dat de commandant van het Russische 40ste leger, generaal Boris Vsevolodovich GROMOV, letterlijk als laatste rus het land verliet. Hij wandelde over de vrienschap brug (foto Conrad Blything) tussen Afghanistan en Uzbekistan over de rivier de Amu-Daria het land uit.


Dat vind ik toch wel getuigen van moed en een gevoel voor symboliek.

Dat 40ste leger had natuurlijk zijn hoofdkwartier in Kabul. En dat hoofdkwartier wordt veelvuldig door EUPOL collega's bezocht. Wij noemen het "the Queens palace". het ligt tegen over het Koninklijk paleis aan het einde van de Darul Aman road.


Het staat er nu vervallen bij. Het is van alle kanten kapot geschoten en gestript van alles wat van waarde is. Toch kan je zien dat het ooit een grandioos mooi gebouw is geweest. Hopelijk kan Afghanistan ooit dit gebouw in de oude luister herstellen.
Ik zie een parallel met wat er met het mooie Afghanistan is gebeurd.

Hoe dan ook, vandaag zijn de meeste Afghanen vrij. Voor ons ook wel een dag om even achter je oor te krabben; hopelijk hebben de Afghanen van ons een ander beeld. Hopelijk ziet de meerderheid van de Afghaanse bevolking dat wij proberen te ondersteunen bij de opbouw van een beter Afghanistan voor hen zelf.

No comments:

Post a Comment