Sunday, 12 February 2012

Qabili Palau

Er zijn best een aantal vragen gesteld over de schaal met rijst op de tafel van mijn lunch met generaal Qatra. Dat was Qabili Palau.
Qabili Palau is het middelpunt van vrijwel elke maaltijd in Afghanistan.
Als je het wilt maken voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:


2 kopjes rijst met lange korrel (bijvoorbeeld basmati)
10 eetlepels canola (koolzaad) olie
1 eetlepel masala
anderhalve eetlepel zout
75 gram rozijnen
2 middel grote wortelen
1 eetlepel kip bouillon of 2 blokjes
2 grote uien
500 gram kippe- of lams vlees
50 gram geraspte amandelen en pistachios.


1. was de rijst
2. schil de uien en braad ze goud bruin in 4 eetlepels canola olie.
3. doe de uien even in een  kommetje en voeg daarna twee eetlepels olie en het vlees toe aan de pan toe en bak het aan alle zijden licht bruin, voeg de uien weer toe, voeg knoflook toe, wat zout, een halve eetlepel samala en meng alles goed door elkaar. Even drie minuten door laten sudderen, voeg zo nodig water en zout toe. Door laten koken tot het vlees gaar is.
4. was de wortelen en de rozijnen en snij de wortel in lange smalle stroken. Brad de wortel strookjes 4 minuten in 5 eetlepels olie, roer om zodat het niet aanbrandt.
5. voeg wat bruine suiker toe, een snufje cardamom en doe de deksel op de pan tot de suiker gesmolten/opgelost is (beetje omroeren). Voeg de rozijnen toe aan de wortel en laat de pan even 3 minuten staan. Als je amandelen en pistachio wil toevoegen doe dat dan nu.
6. kook nu de rijst op de gebruikelijke wijze. Giet de rijst af en laat even stomen. Voeg het restant masala toe aan de rijst en een half kopje  boullion. Voeg drie eetlepels olie toe en meng de rijst voorzichtig met het vlees en uien mengsel. (als verrassing plaatsen Afghanen soms een flink stuk vlees in het midden van de rijst massa).
7. plaats de schaal in de oven (350 graden gedurende 30 minuten)
8. neem de schaal uit de oven en meng de wortel en rozijnen door de rijst en je qabeli palau is klaar.

4 comments:

 1. Ben je daar in Afghanistan voor een missie of om kook te worden?
  Zielig dat je met mijn belastingcentjes daar in Kunduz het koken van Afghaanse Qabeli leert.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Het is "kok" geen kook. Het zijn overigens ook niet JOU belastingcenten maar die van alle inwoners van Nederland. Voel jezelf aub niet zo belangrijk dat je denkt dat de complete militaire macht afhankelijk is van het beetje belasting wat jij af draagt. Iemand als jou, die waarschijnlijk laag opgeleid is een geen enkel besef heeft van hoe je een missie moet leiden, snapt niet waar hij zich mee bezig houd. Om een missie succesvol te kunnen leiden in een vreemd land moet je de cultuur en omgang van de plaatselijke bevolking leren. Bij Afghanen is eten nou eenmaal een groot onderdeel van het cultuur. Dat hij gerechten leert is meer als normaal. Dit is een manier van een band creëren.

   Delete
 2. Over laagopgeleid gesproken; je hoeft geen IQ van boven de 110 te hebben om de talloze grammaticale, syntactische en semantische fouten uit jouw tweedehands betoog te destilleren. Een kleine greep: het is jouw geen jou belastingcenten. Daarnaast is het niet iemand als jou maar iemand als jij.

  Gegroet,

  Fatima

  ReplyDelete
 3. net klaargemaakt......heerlijk... THANKS

  ReplyDelete