Friday, 10 February 2012

Borduren

Mannen in uniform (en daar schaar ik mijzelf ook onder) blijken een onbedwingbare neiging te hebben hun uniforme pak op te vrolijken met gekleurde plaatjes en daarmee misschien iets af te wijken van de andere ge├╝niformeerde mannen om hen heen.
En de industrie en handel spelen daar behendig op in.
In elk kamp is wel een borduur shop, misschien is er verder niets te koop maar emblemen, naamlinten etc. zijn er steeds te krijgen.Op APOD (het militaire deel van het vliegveld in Kabul) zijn een aantal borduur shops naast elkaar. Ieder nieuw lid van de EUPOL missie laat er naamlinten maken, geheel naar keuze met de Europese vlag of de nationale vlag of met het EUPOL embleem of de Afghaanse vlag, naam in de eigen taal of in het Dari of in allebei. Alles is mogelijk! De ene dag bestellen, de volgende ophalen. Zelfs in Kunduz PRT.


Maar je kan natuurlijk ook je eigen ontwerp maken. Je kan plaatjes meenemen die daar worden ingescand en tot borduur patroon worden omgewerkt. Alles is mogelijk.
Soms wordt er ook op de actualiteit ingespeeld:
In Kunduz is een streng alcohol beleid. Sommige nationale contingenten staan "droog". De Amerikanen en de Nederlandse militairen gebruiken bij voorbeeld helemaal geen alcohol. Het Nederlandse deel van het EUPOL contingent in Kunduz is solidair en onthoudt zich ook geheel van alcohol - overigens een goede regel als vrijwel iedereen gewapend is !!
Voor sommige andere contingenten geldt een "two can rule". Twee blikjes bier per persoon.


De Duitsers, voor wie de "two can rule" geldt ondersteunen dit beleid van harte en hebben er zelfs emblemen van laten borduren.  De twee dozen regeling per persoon slaat bij hen kennelijk aan.
Helaas moeten wij van EUPOL het zonder ook maar een enkele doos stellen.

1 comment:

  1. Nieuwe borduurvriend? Benieuwd voor hoelang.

    ReplyDelete