Saturday, 25 February 2012

Durand line

Ik werd verrast door een FaceBook post van een Afghaanse collega over de Durand line.
Er werden emotionele standpunten in ingenomen. En het belang ontging me een beetje; die Durand line gaat toch ergens door de tribale gebieden aan de zuid/oost grens van Afghanistan en Pakistan ? Waarom maken de mensen zich er hier, in het noorden van Afghanistan, druk om ?


Toen ik naar de poster keek en de lijn van prikkeldraad volgde zag ik ineens dat de lijn het gebied op de kaart bijna in twee gelijke helften verdeelt. Omdat de omliggende landen op deze kaart niet zijn afgebeeld had ik moeite me te orienteren.

De Afghaanse collega dus maar om uitleg gevraagd ....
De Durand lijn werd, ruim honderd jaar geleden (1893), vastgelegd in een overeenkomst tussen de Amir van Afghanistan Abdur Rahman Khan en Brits Indie. De overeenkomst, een A4tje, verdeelde de invloed sferen van Brits Indie en Afghanistan. Maar was het ook bedoeld als internationale landsgrens? Volgens de Pashtun niet dus !
De Durand lijn loopt dwars door wat je etnisch kan definiĆ«ren als Pashtunistan. Dat is dus een groot probleem.


De kaart geeft aan hoe Afghanistan er uitzag ruim 100 jaar geleden. Een belangrijk element is dat Afghanistan hier toegang heeft tot de Arabische Zee.
Als de ambities van de Pashtun werkelijkheid zouden worden zou een bijkomend effect zijn dat Pakistan gehalveerd zou worden. Maar daar zit mijn Afghaanse vriend en collega niet zo mee. Op de eerste plaats is hij zelf Pashtun en op de tweede plaats vindt hij Pakistan maar niets. Waarom kon in 1947, door de partition van Brits India, wel een nieuw land worden gecreeerd zoals Pakistan en zou een vrij Pashtunistan niet mogelijk zijn? De Pashtun zijn ten slotte een volk zoals de Koerden of de Armeniers en hebben dus recht op een eigen land. De partition van Brits India was gebaseerd op een opdeling van het land op basis van religie, niet op basis van etniciteit.

Maar of de ambities van de Pashtun realistisch zijn ?
Er zijn meer kapers op de kust die een oogje hebben op min of meer het zelfde territorium. Er is een beweging voor een vrij Balochistan (een gebied dat delen van Iran, Afghanistan en Pakistan beslaat).

Reden genoeg voor Pakistan om nooit over de status van de Durand lijn te willen praten en alles in het werk te stellen om een 'Pakistan vriendelijke' regering in Afghanistan in het zadel te helpen en daar te houden.

3 comments:

 1. Dit is ook precies de reden waarom Afghanistan verscheurd is geraakt! In de jaren 80 is pakistan gefinancierd door de USA met miljoenen zo niet miljarden dollars om Afghanistan kapot te maken! Puur omdat Afghanistan haar recht wilde claimen. US had zijn eigen agenda (USSR) en Pakistan was bang voor Afghanistan dus hadden ze een sterke bondgenoot nodig (USA).

  Het westen inclusief de arabische landen waren wat blij dat ze de russen hadden verslagen maar, het westen plukt nu nog steeds de vruchten van door jullie levens op het spel te zetten echter de lobbyisten van de US zijn volgens mij stiekem heel erg blij met de WAR on Terror aangezien ze nu landen tegen willens en wetens kunnen aanmerken als een terroristen staat en zo maar kunnen binnen vallen voor olie of andere grondstoffen of gewoon een strategische plek in te nemen. Blijft een vies verhaal dit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ontzettend bedankt voor je reactie !
   Ja het is een weinig besproken onderwerp in het Westen maar het heeft hier een ongelooflijke invloed. Als je tussen de regels door leest kon je zelfs nog in de toespraak die President Karzai gisteren in een redevoering voor de vergadering van de drie staatsmachten hield (21 juni) een toespeling op de Durand line horen.
   De Afghanen zullen nooit de overeenkomst erkennen die in 1919 door Koning Amanullah (onder druk) werd getekend waarin hij de Durand Line erkende (en als tegen prestatie gedaan kreeg dat Afghanistan zijn eigen buitenlands beleid mocht voeren), hoewel het Westen die overeenkomst juist wil zien als de geboorte acte van het moderne Afghanistan.
   Nogmaals bedankt voor je reactie.

   Delete
 2. Dit is de reden dat Pakistan nooit zal stoppen met het destabilizieren van Afghanistan.

  ReplyDelete