Thursday 9 February 2012

De tuktuk is niet weg te denken uit het straatbeeld in Aziatische landen. Er zijn zelfs films waarin achtervolgingen plaats vinden met tuktuks. Ook in Afghanistan is de tuktuk een veelgebruikte vorm van openbaar vervoer. In Kabul is het niet zo opvallend maar in Kunduz zie je overal. De plaats waar de passagiers zitten is overdekt. Tuktuks hebben drie wielen: twee wielen achter en één voor.


Op de hoeken van de (winkel)straten wachten de tuktuk chauffeurs op klanten en maken intussen een babbeltje met elkaar. In sommige landen zijn de tuktuks erg mooi versierd, de Afghanen doen dat niet zo opvallend. In India zijn ze allemaal in een bepaalde kleur gespoten, ook dat vinden de Afghanen niet echt nodig.


Meestal wordt een tweetaktmotor gebruikt die een karakteristiek toek-toek-geluid voortbrengt. Daarmee is de naam meteen verklaard.
Het valt niet altijd mee als passagier om je klein genoeg te maken om in een tuktuk te kunnen zitten, mij zou het niet meevallen. Alleen zou ik er misschien nog net in kunnen!


Maar met meerdere mensen ??
Ook dames in hun gewaden maken volop gebruik van dit vervoer middel.


Op straat wordt de tuktuk aangehouden zoals wij taxi's zouden vragen te stoppen.
Zie de typische winter kleding van deze mannen. De ene heeft een 'Karzai jas' aan met lange mouwen die bijna nooit worden gebruikt; de andere twee hebben zich gewikkeld in een deken, dat is de algemeen gebruikelijke 'winterjas'.


Ik vroeg onze language officers wat het Dari woord voor de tuktuk is. Dat stelde een beetje teleur; het is 'riksja'.
Overigens zijn er traditioneel ook veel tuktuks in Italie waar ze in kleine dorpjes worden gebruikt als klein vrachtautotje, makkelijk in de kleine straatjes en stijle steegjes. Vandaar dat Vespa ook een fabrikant van veel tuktuks.

No comments:

Post a Comment