Saturday, 11 February 2012

Bala Hissar

Kabul en Kunduz hebben natuurlijk veel gemeen; hun typische Afghaanse karakter, de vriendelijke mensen, de kinderen die op de straat spelen zoals kinderen dat overal ter wereld doen. Maar er is ook in alle twee de steden een BALA HISSAR !
Vanaf de eerste dag in Kabul was ik gefascineerd van de Bala Hissar.
Iedereen die boeken heeft gelezen over de historie van Afghanistan is daarin de Bala Hissar tegen gekomen. Het eerste fort is hier in de 5de eeuw na Christus gebouwd (er zijn aanwijzingen dat er zelfs daarvoor versterkingen waren gebouwd).
Het was, af en aan, de zetel van de heersers van Afghanistan. En allerlei episoden in de meer recente geschiedenis hebben zich daar afgespeeld. De eerste Afghaans/Engelse oorlog (1841) heeft hier zijn oorsprong (met de moord op de Britse resident; Alexander 'Bukhara' Burnes) en na afloop van de tweede Afghaans/Engelse oorlog (1878) is de Bala Hissar door een Brits expeditie leger verwoest. Het huidige fort dateert dan ook uit het einde van de 19de eeuw. Zelfs in de burgeroorlog, in 1992, toen Hekmatyar ten zuiden van Kaboel en Achmed Sjah Massood ten noorden van Kaboel waren ingegraven, is er lange tijd vreselijk gevochten. Kabul is juist in die tijd verwoest en ontelbare Afghanen en Kabulies zijn gedood in de strijd!

Tot mijn verrassing is er ook een Bala Hissar in Kunduz, ten noorden van de stad. Van deze Bala Hissar is zo mogelijk nog minder over. Het zijn de overblijfselen van het fort van Murad Beg.


Van zijn fort is nauwelijks meer over dan een heuvel met hier en daar restanten van muren. De gracht is wel heel duidelijk te zien. Murad Beg was de heerser van Kunduz en voelde zich even belangrijk als de heersers van Kabul en Bukhara. Hij was een berucht slaven drijver en handelaar. Uit die tijd is een boek 'The road to Oxiana' van Robert Byron. Hij zegt; een bezoek aan Kunduz staat gelijk aan zelfmoord, als de slavendrijvers je niet te pakken nemen, sterf je waarschijnlijk aan de malaria.

Afghanistan is een fantastisch land met een schat aan geschiedenis, archeologische vindplaatsen en beeldschone panorama's.

1 comment:

  1. Bijzonder om zo mee te lezen over het leven daar

    ellen

    ReplyDelete