Thursday, 23 February 2012

Kleren maken de man

Nee, ik ga niets zeggen over de ongelooflijke blunder in .... waar niet alleen alle Moslims, waar ook ter wereld, over aangedaan zijn maar waar ook onze veiligheid door wordt geschaad. Nee ik zeg er niets van.

Onze Afghaanse vrienden in het straat beeld !! Dat is veel leuker om iets over te vertellen.
Deel twee dus (en een beetje herhaling om te zien of ik het nog weet).


Onze vriend links heeft zijn Qadifa om zijn hoofd gewikkeld, hij draagt de dikke winter jas (de chapan) en peran (lange hemd) en de wijde broek(turban).
De man rechts heeft een wit kapje op (de kula) en hij heeft zijn "Afghaanse jas" of Patu omgeslagen. De Patu is een deken van ongeveer 240x125 cm en is in allerlei kwaliteiten te krijgen, van heel grof en goedkoop (7 euro) tot angora wol en heel duur. Westerse jassen zie e eigenlijk niet zoveel. Men draagt of de chapan of de patu.


Deze meneer verkoopt kino (sinaasappel). Om warm te blijven draagt hij een chapan. Hij heeft zijn qadifa om zijn lungi gewikkeld. De lungi is de tulband. De tulband wordt over een kapje gedraaid. Het is speciale stof, vaak wat glimmend met zijde of met goud of zilver draad en de stof is stevig/stijf. De lungi wordt meestal door oudere mannen gedragen (boven de 40 jaar). Deze man draagt ook een vest. In het Engels zouden we zeggen waistcoat, in Dari is dat waskat.

Hoe dan ook; we hopen dat het met een paar weken een beetje warmer wordt.
Het weer kan hier snel omslaan van erg koud naar erg warm.
De mensen in Kunduz zeggen; Kunduz is een land van winterjas en waaier.

No comments:

Post a Comment