Monday, 20 February 2012

Gudiparan bazi

De kunst van het vliegeren! Vliegeren is hier geen jongens spelletje maar een kunstvorm waar jongens en volwassen mannen zich aan overgeven. Natuurlijk is het bekend geworden door het boek 'de vliegeraar' of 'kite runner' van Khaled Hosseini.
Als je in Nederland wat jongens bij elkaar ziet is er meestal een voetbal in de buurt. Als er hier jongens bij elkaar staan zie je vliegers; vliegers op straat, vliegers in de bomen, vliegers in hoogspannings leidingen, kortom overal. Kleine vliegers, papieren vliegers, vliegers van pastic zakken gemaakt.


Vlieger in Dari is gudiparan, nee zegt mijn language assistent het is kaghazparan! Nou weet ik het ook niet meer ...


Om echt een wedstrijd (in Dari: jang) te vliegeren heb je twee man nodig, een die de vlieger bestuurt en een die de haspel met het vliegtouw (de charkha) vasthoudt. Als de wedstrijd wordt verloren krijgt degene die de haspel vasthoudt altijd de schuld.


Bij echte (wed)strijden wordt het vliegertouw (tar) speciaal met gemalen glas geprepareerd.
De ene vliegeraar probeert het touw van de ander door te snijden en daarmee die vlieger uit de lucht te laten vallen. Hij is dan de winnaar en mag de gevallen vlieger houden. De kite runner was de jongen, meestal die de charkha vasthield, die snel de vlieger ging zoeken en terug bracht als trofee.


Vliegers zijn te koop in kleine winkeltjes of markt kraampjes.
Vliegeren is hier een heel serieuze aangelegenheid.

No comments:

Post a Comment