Wednesday, 22 February 2012

Kleren maken de man

Het is steeds een feest om op straat te zijn. De meeste Afghanen dragen nog traditionele kledij. Toch is er al veel invloed vanuit Pakistan; zoveel Afghanen die aan het oorlogs geweld wilden ontsnappen namen de wijk naar Pakistan en namen natuurlijk daar gewoonten aan. Ook zie je een deel van de mannelijke bevolking westerse kleding dragen. Maar het merendeel is toch nog steeds, in onze ogen, exotisch gekleed.


Een heel bekend kleding stuk is natuurlijk de pakol. Deze muts is wereld beroemd geworden door de krijgsheer Achmad Shah Masood. Het is een wollen muts, van 100% schapen of kamelen wol en is universeel in gebruik in Afghanistan, Pakistan en tot in India (vooral Kashmir).
Ook de sjaal, hier qadifa, genoemd is overal aanwezig. Soms wordt die over het hoofd gedragen, soms rond de hals of over de schouders. De qadifa wordt zelfs soms gebruikt als pakpapier als je wat koopt in kraampjes.


Een ander heel bekend kledingstuk is natuurlijk de 'Karzai jas'.
Daar zijn er twee van, een zomer en een winter variant. De dikke variant heet chapan. De dunne, president Karzai altijd draagt, heet jelak. Deze jas wordt in Noord Afghanistan maar ook in Centraal AziĆ« (Tajikistan, Uzbekistan etc) gedragen 
En de witte kapjes kennen we natuurlijk ook allemaal. Dat heet hier kula.

No comments:

Post a Comment