Wednesday, 14 March 2012

Dappere vrouwen

Hier in Kunduz hebben we onze eigen helden. We weten allemaal dat de dames hier een toch wat andere positie hebben dan in Nederland. Maar laten we niet al te arrogant zijn; waarom hebben we in Nederland die speciale procedures huiselijk geweld ? En hoeveel vrouwelijke agenten zijn er op het totaal van 55.000 politieambtenaren en hoeveel leidinggevende functies bij de Nederlandse politie worden door dames ingenomen ?

Hoe dan ook in Kunduz zie je bijna geen dames zonder de burqa in het openbaar verschijnen. Deze dames gebruiken een GADI, een rijtuig dat nog steeds veel gebruikt wordt.


Als je dat bekijkt is het wel heel opmerkelijk dat sommige, dappere vrouwen, kiezen voor een loopbaan bij de politie. Natuurlijk, de politie betaalt, naar verhouding redelijk goed. Maar het vak van politie ambtenaar is in Afghanistan heel gevaarlijk. En toch zijn er van die heldinnen.


De foto is van Ton Koene.
Het is niet makkelijk voor haar. Natuurlijk heeft ze kinderen (en er is geen georganiseerde kinderopvang - overigens een EUPOL project aanvraag voor Kunduz is ingestuurd). De buren roddelen over haar als ze 's-avonds naar haar werk gaat. Zij neemt grote risico's met haar keuze voor dit vak.
En publiciteit houdt voor haar natuurlijk ook grote risico's in. Dus misschien maar niet te veel over zeggen ! Kortom een heldin.

No comments:

Post a Comment