Thursday, 28 June 2012

Kuchi in Kunduz

Zittend op het EUPOL hoofdbureau in Kaboel moet ik toch weer terug denken aan de Kuchi-ha die ik de laatste dag in Kunduz heb kunnen bezoeken.
De Kuchi zijn erg bedreigd in hun bestaan zoals nomaden in andere delen van de wereld dat ook zijn. Met de huidige formele landsgrenzen, en dan natuurlijk helemaal in een gebied wat onrustig is, laten de autoriteiten nu eenmaal niet toe dat hele groepen mensen lukraak de nationale grens over trekken.
Sommige landeigenaren staan ook niet toe dat de Kuchi over hun land trekken zonder een 'tol' te betalen voor het gras dat de kudde onderweg opeet. Andere landeigenaren maken het helemaal moeilijk door hekken te plaatsen.
Deze bevolkingsgroep is zo bijzonder dat ze zelfs apart in de Afghaanse grondwet zijn genoemd en bijvoorbeeld een vastgesteld aantal vertegenwoordigers in het parlement hebben. Ondanks de moeilijke situatie waarin Afghanistan verkeerd is er dus echt wel aandacht voor dit cultureel erfgoed.


Tevens was het voor mij de laatste gelegenheid een paar knuffels uit te delen.
Dat heeft steeds het ijs gebroken en maakte het leggen van contact (en het krijgen van toestemming om foto's te malen) altijd veel makkelijker.


Op de foto zie je kleine Mohammad Reza, in zijn rechter hand een stuk brood en in zijn linker een knuffel. Voor nu heeft hij even meer aandacht voor de knuffel. Maar ja voor een herder zijn knuffels natuurlijk ook eetbaar!

No comments:

Post a Comment