Sunday, 1 April 2012

Spinzar 2

De Spinzar fabriek blijft mij boeien.
Spin-Zar betekent wit goud. Duidelijk wordt daarmee de witte katoen pluisbol bedoeld.
Voor zover ik kan nagaan werd het bedrijf in 1936 door een aantal katoen handelaren opgezet en kwam het later in staats handen.


Het goed lopende bedrijf was mede de motor achter de economische ontwikkeling van de provincie Kunduz die zich ontwikkelde tot een van de meest welvarende provincies waar ook een relatief hoog percentage van de bevolking geletterd is.


Een van de innovaties was de aanleg van een vacuum systeem dat de katoen bollen vanuit dit magazijn naar de 'ginning' machines blaast/zuigt. Helaas liggen de pijpen nu los op de vloer en zie je aan de hopen katoen op de buis rechts dat alles lekt. De  cotton gin werd uitgvonden door Eli Whitney in 1794 in Amerika en plukt de katoen pluizen van de pit.


De Spinzar fabriek is nog maar een schaduw van wat het eens was. Maar de machine werkplaats is er nog met alle metaal bewerkings machines. Ook de trotse beheerder van de werkplaats is er nog. Hij wilde graag op de foto en zette de grote boormachine aan (helaas geluid wordt niet op een foto mee genomen!).

2 comments:

 1. Echt leuk die blog van je. het is aardig verslavend geworden. Iedere dag MOET ik kijken of er al iets nieuws op staat. Als of je een boek aan het lezen bent of op je dagelijkse krantje wacht.
  Veel succes verder
  Groeten Frank

  ReplyDelete
 2. Beste Frank,
  leuk dat je mijn blog zo volgt ! Het is ook leuk om elke keer iets in elkaar te fietsen en een leuke foto erbij te zoeken. Afghanistan is zo'n mooi land.
  groeten,
  Peter

  ReplyDelete