Saturday, 28 April 2012

Mujahideen dag

Vandaag mijn 100ste bericht.
 Het is Mujahideen dag in Afghanistan, of was het gisteren ?
Omdat de Afghanen zelf een eigen jaartelling hebben en eigen maanden benoemen is het altijd een beetje moeilijk om de aansluiting met onze kalender te vinden. Google zegt vandaag, de Afghanen zeggen gisteren. En ik denk dat de Afghanen gelijk hebben, het is ten slotte hun nationale feestdag.
Over het hele land wordt dan 'gevierd' dat de Mujahideen op 28 april 1992 de Communistische regering van president Najibullah ten val brachten.
'Gevierd' staat tussen aanhalingen tekentjes want niet iedereen in Afghanistan is even blij met deze overwinning. De zege van de Mujahideen bracht namelijk geen einde aan de burgeroorlog, in tegendeel. Het front van de Mujahideen viel (verder) uiteen en er begon een afgrijselijke onderlinge oorlog waarin, met name de hoofdstad Kaboel, door de strijdende groepen vrijwel dagelijks werd gebombardeerd. De grote verwoesting van Kaboel heeft juist in de daarop volgende 4 jaar plaats gehad.
De oorlog om Kaboel tussen de diverse Hujahideen groepen kwam pas tot een einde toen de Taliban de stad in nam in 1996, waarna de volgend lijdensweg voor de Afghanen begon.

Ik vond onderstaande foto:


Veel Afghanen verlangen terug naar de periode van vrede en relatieve stabiliteit. Kaboel was het Parijs van Centraal Azie. Veel rijke Indiers brachten de zomer door in Kaboel dat door zijn hoge ligging (ruim 1800 meter) een aangenaam klimaat had. Er waren bossen en parken. Dit alles is verwoest.
De tekst op de onderste foto ( infamous warlord) verwijst naar een lid van het hedendaagse parlement.

Vandaag houden we een laag profiel. Het is niet ongebruikelijk dat het op deze 'feestdag' onrustig is in de stad.

No comments:

Post a Comment