Tuesday, 10 January 2012


De naam Kunduz wordt gebruik voor zowel de provincie, een van de districten in de provincie en de hoofdstad.


Kunduz is van oudsher een van de rijkere, meer welvarende gebieden. Dat komt omdat er voldoende water is voor landbouw. Er wordt katoen verbouwd maar ook ander gewassen zoals zelfs rijst.
De grond is erg vruchtbaar en dat in combinatie met het water brengt welvaart.
De twee rivieren zijn de de rivier de Kunduz en de rivier Khanabad. Deze twee rivieren hebben hun bedding uitgeslepen en dat resulteert in een plateau tussen de twee rivieren. Op dit plateau ligt onze basis, het Provinciaal Reconstructie Team of PRT. 


De stad ligt ongeveer 40 meter lager in de delta van de twee rivieren (lijkt wat op de Tigrus en de Eufraat). Water heeft natuurlijk ook zo zijn nadelen ! In ' the road to oxiana' zegt Robert Byron: a visit to Kunduz is tantamount to suïcide. Hij doelde enerzijds op de beruchte krijgsheer van die tijd Murad Beg (wiens fort, de Bala Hissar, nog steeds in de stad staat). En als Murad Beg je niet te pakken kreeg zou je wel geveld worden door de malaria muskiet die in de moerassen van de delta voorkwam.


De bevolking van Kunduz is heel divers. Gedeeltelijk is dat door natuurlijke migratie gekomen maar deels ook door bewuste, gedwongen volksverplaatsing. In de jaren 1890 verplaatste de koning of Khan, Abdur Rahman Khan, de Ghilzai stam om zo doende zijn tegenstanders te verzwakken. Enkele decennia later kwam er een vluchtelingen stroom opgang van Uzbeken en Tajikken die op de vlucht waren voor de expansie van communistisch Rusland.

Op het plateau, dat door de loop van de rivieren is ontstaan, ligt ook het vliegveld van Kunduz.
Het is een erg eenvoudig vliegveld. Er zijn geen instrumenten die nachtlandingen of landingen bij slecht zicht mogelijk maken. Er kan dus alleen 'op zicht' worden geland. En omdat Kunduz ook omringt wordt door bergen, de uitlopers van de Hindu Kush, gebeurt het vaak dat Kunduz geïsoleerd is en er geen vliegverkeer mogelijk is.
 
Het PRT is ontstaan als de eerste basis van ISAF. Kunduz was de eerste basis buiten Kaboel en is vanaf het begin in Duitse handen geweest. Het is een van de meest rustige provincies. Maar Gulbuddin Kekmatyar is in de provincie Kunduz geboren en die nalatenschap is nog zeker niet uitgewerkt.


No comments:

Post a Comment