Saturday, 7 January 2012

Beetje rare dag vandaag. Een dag in de maand is de eetzaal de hele dag gesloten. En vandaag is die dag. De eetzaal en de keuken worden helemaal schoongemaakt en ontsmet; geen overbodige luxe als je denk aan de hygiƫnische omstandigheden hier en het feit dat er drie maaltijden per dag voor 2000 mensen (en soms meer) worden gemaakt en geserveerd. Wel onhandig, want het is de enige plek in dit kamp waar je wat te eten kan krijgen.
Gisteravond kregen we dan ook Combat Rations uitgereikt. Onze gasten uit Kaboel (onder andere mijn vriend Jacques), die vanmorgen per EUPOL vliegtuig aankwamen voor een bezoekje van een paar uur, keken dan ook vreemd op toen ze mij zagen 'ontbijten'.

Het was een mooie dag, koud maar mooi.
Daarom kon onze observatie ballon weer omhoog die al dagen, door de weersomstandigheden aan de grond was gehouden. In deze ballon zit elektronica die onze veiligheid verhoogd. Goed he ? Zo'n oogje in het zeil vanuit de hoogte !


De avond valt en het is volle maan.
Maar de zeppelin blijft ons bewaken.


Er zijn ook ander krachten waaruit veiligheid wordt geput.
Zo is er door Armeense ISAF militairen van de eerste rotatie in 2010 deze kapel gebouwd.
Deze kapel ligt net buiten de Hesco's die Copland omringen.


Hesco's zijn grote zakken gevuld met zand en grint die in een stalen gazen mand staan. Ze worden gebruikt als bescherming rond militaire objecten maar ze worden ook toegepast als waterwering en in klein model zelf bij tuin aanleg. In Afghanistan zijn er honderd duizenden in gebruik.

Drie veiligheids ringen, electronisch, spiritueel en materieel.
Wat zal ik vanavond weer goed slapen in mijn containertje!

1 comment:

  1. Bijzonder om op deze manier details mee te krijgen

    Ellen

    ReplyDelete