Wednesday, 30 May 2012

Culinaire verkenning

In het kader van onze culinaire verkenning heeft mijn steun en toeverlaat, Khalid Majidi, ons weer kennis laten maken met enkele geneugden van de Afghaanse quisine.
Op de terugweg van een bezoek aan de verkeerspolitie van Kunduz, je weet wel die jongens met die spijkers aan hun verkeers baton, vroeg hij of we misschien trek hadden in samosa. De samosa haalt hij bij zijn favoriete restaurantje in de hoofdstraat van Kunduz, niet die waar hij altijd onze 'take away' palau haalt.


Samosa is al heel lang bekend en heeft zijn oorsprong in centraal Azie, maar is ook populair in het Indisch subcontinent, Perzie, Turkije, het Midden Oosten, Arabisch schiereilend en zelfs delen van Afrika zoals Somalie. In Afghanistan wordt het ook wel sambosa genoemd. In reis literatuur wordt de samosa al sinds het jaar duizend genoemd als voedsel aan het hof, als voorgerecht voor de palau.
De samosa is een gebakken of gefrituurd pastijtje gevuld met gekruide aardappel, ui, linzen, doperwt en rund, schaap of kip gehakt. Het deeg kan soms gewoon deeg zijn, maar in Afghanistan is het meestal blader deeg.


Maar Khalid bracht ook nog andere lekkernijen mee:
Dit is mantow. De mantow is van Chinese origine. Het is gestoomd deeg, gevuld met gehakt, groente en een soort kaas.


De laatste tractatie was bolani. Dit is een heel specifiek Afghaans gerecht. Het is een soort plat brood gevuld met groente en gehakt.


Afghaanse quisine. Heerlijk!

No comments:

Post a Comment