Tuesday 29 May 2012

Brood

We zijn als Nederlanders toch echt wel broodeters! Mijn verhaaltje van gisteren heeft een groot aantal lezers getrokken en er werden zelfs opmerkingen geplaatst en email gestuurd.
De meeste vragen kwamen toch wel over de patronen in het brood.


De patronen worden met een (zelfgemaakte) stempel in het net uitgerolde deeg gedrukt. Elke bakker heeft dus een eigen merkteken. Om te zeggen dat het een meesterteken is is iets te veel eer denk ik, wel is het zo dat door dit stempel de bakkerij te achterhalen is waar het brood werd gebakken (maar dat is meer iets voor onze forensisch specialisten - die dan natuurlijk niet het brood moeten opeten; dat is vernietiging van sporen).

Patronen worden ook met andere hulpmiddelen gemaakt zoals op dit langwerpige brood door middel van een oude haarkam.


Kijk maar, rechts onder ! Je moet maar inventief zijn.
Ik heb ook wel een soort van radeerwieltje gezien, trouwens die hebben we ook speciaal voor deeg in onze eigen keukens.

Door de patronen krijg je verschillende strukturen in het deeg en dus verschillende smaken in een en het zelfde brood afhankelijk van welk deel je eet.


Het geeft in elk geval een bijzonder karakter aan elk brood!
Vandaag hebben we, bij de somosa bakker, een aantal specialiteiten gehaald.
Morgen drie echte Afghaanse lekkernijen.
Eet smakelijk, ik heb er trek van gekregen!

No comments:

Post a Comment